CultureZone möter guldsmeden Elise Elwin på Deco Fine Jewelry

”- Jag låter mina smycken inspireras av de gamla
stilepokerna
och drivs av hur jag kan modernisera dessa”

Deco Fine Jewlery

Som besökare blir jag alltid extra varm i själen när jag får kliva förbi ett showroom och hamna rakt in i någons verkstad. Jag känner mig helt enkelt inbjuden att vara en del av processen. Guldsmeder skapar ofta sina verk bakom kulisserna, så jag upplever det extra spännande att Elise öppnat sin lokal så att kunderna får inblick i just skapandet och hantverket bakom de fantastiska färdiga smyckena. 

Vi är på besök i den gamla fristående villan på väg mot Ica Maxis entré. Här finns Guldsmeden Elise Elwin som driver sitt företag Deco Fine Jewelry. 

Elise är född och uppvuxen i Motala och började läsa till guldsmed på gymnasiet på Guldsmedskolan i Mjölby. Därefter fortsatte hon med flera års guldsmideutbildning i Falköping. Nästa steg blev Linköpings universitet och programmet Slöjd, hantverk och formgivning. Det var utbildningen i Linköping som hon menar gav henne ett konstnärligt tänk.

”- Vi blev utmanade att förklara och reflektera över våra konstprojekt, inte bara göra för görandets skull. Vilket hos mig utvecklade större förståelse för skapandeprocessen och mitt eget konstnärlig uttryck”

Elise tillverkar alla smycken från grunden och i silver och guld, där rödguld är lite ett favoritmaterial. Förutom sin egen design och att utföra reperationer, har hon specialiserat sig på att smälta om kundens guld för att tillverka nya smycken efter kundens önskemål. Hon uppmuntrar oss att ta med gammalt guld som inte används längre. Då bevaras affektionsvärdet och smycket får ny användning och betydelse för framtida generationer. Ett smart hållbarhetstänk som vi så klart blir extra glada över. 

Det är uppenbart att Elise har en särskild förkärlek för pärlor också. Här finns det gott om dem, i alla färger och former.

”- Det är helt otroligt att musslan kan skapa så olika fantastiska former, från den mest perfekt runda pärlar till en unik, knölig barock pärla. Just de ojämna pärlorna är särskilt spännande – de är som små vackra individer. Rent formmässigt faller jag för smycken om formar sig lätt tillsammans med kroppen”, säger Elise med ett stort leende, och fortsätter. ”- Stora halsband är något jag tycker mycket om att tillverka. Just nu är jag inne på ett mer stramt formspråk, men jag har börjat snegla åt mer organiska former. Jag inspireras bl.a av de gamla stilepokerna och hur man kan modernisera dessa. Vi får se åt vilket spår jag går, hela skapandeprocessen är så himla spännande!”

Efter universitetet blev Elise erbjuden jobb på en guldsmedsbutik i hennes dåvarande hemort Linköping och där blev hon kvar i 6 år tills hon flyttade ner till Skåne år 2020. Året efter öppnade hon upp den egna butiken i Ängelholm och det har hon inte ångrat.

”- Sambon är uppvuxen i Munka-Ljungby och jag har alltid tyckt mycket om Skåne och velat flytta i hit. När pandemin slog till så skulle jag gå på föräldraledighet och precis då fick sambon jobberbjudande här och då passade vi på att ta steget och flytta.
Jag är så glad att jag blev erbjuden denna lokalen. Jag älskar placeringen och den gamla känslan med träbjälkar. I sommar kommer jag att öppna upp för en särskilt utställning. Det är alltid ett bra tillfälle att träffa både gamla och nya kunder.”  

Uppge rabattkoden ”CultureZone-Reparation” och få 50% rabatt på 1 st reparation hos Deco Fine Jewelry (t.e.x ringökningar eller dyl.) erbjudandet gäller t.o.m. 31/8 2024.

Deco fine Jewelry
Kristianstadsgatan 3A
262 71 Ängelholm
www.decofinejewelry.se

Öppettider:
måndag-torsdag 10-18
fredag 10-16
lördag-söndag stängt
Lunchstängt 13-13:45


Made in Ängelholm

 


Bo & Äta & Shoppa


För Festen